pátek 14. března 2014

Přesila: hřbet čepele

Teď se podívám na to, co sice obsahuje smysluplný obsah, ale balancuje ho to obsahem méně smysluplným.
_________________

J
V případě, že by bylo 100% nekuřáků a 100% kuřáckých restaurací, tak je podle autora omezení svobody 100%.
Dobrý postřeh. Kdyby to tímto skončilo, bylo by to skvělé. Bohužel komentář pokračuje.
Hahaha. Chce to trochu přemýšlet. A kdo v těch deklaratorně kuřáckých restaurací fakticky kouřil, aby to někomu mohlo vadit, když by žádní kuřáci nebyli? To samé platí o celém sloupci s 0% kuřáků a přiměřeně pro další sloupce s velmi malým množstvím kuřáků, kteří by ani nestačili všechy kuřácké restaurace zakouřit.
Chce to trochu přemýšlet. Myslíte si snad, že jsem každé čísílko vypočítal zvlášť, zadumal se nad ním a napsal ho do tabulky? Napsal jsem tam vzorec, tabulku nechal vypočítat automaticky a pak jsem se koncentroval na sloupec, který popisuje přibližně aktuální realitu. A nad tím jedním sloupcem, a sloupci poblíž, jsem se zamyslel.

Je pravda, že zejména na nekuřáckém konci se zjednodušení stává absurdním a nereflektuje příliš dobře možnou realitu. To ale nemá absolutně žádný vliv na platnost/neplatnost tohoto zjednodušeného výpočtu pro oblasti uprostřed tabulky. Tvrdit, že protože tento zjednodušený výpočet není vhodnou aproximací pro extrémní případy, tak není vhodnou aproximací pro žádný případ, je odváděním pozornosti od meritu věci. Je to jako kdybyste krejčímu říkal, že nemůže šaty ušít na základě měření krejčovským metrem, protože vám krejčovským metrem nemůže změřit tloušťku vlasu.


Samozřejmě bych mohl dodávat další a další proměnné a výpočet komplikovat, ale proč? Na pointě článku by to stěží něco změnilo. Ale pokud je vám známa nějaká proměnná, která by výsledek drasticky změnila pro onu realistickou oblast 30-50% kuřáků, sem s ní.

Pro vaši informaci, všechny podobné hypotézy a teorie, i ty skutečně a naprosto vážně vědecké, nejenom takovéto blogové špásle, jsou jenom aproximace, které od určitých hodnot neplatí a dodávají nesmyslné výsledky (jako třeba Einsteinova teorie relativity). To nijak nezneplatňuje jejich použití v praxi.

Nicméně jednu věc to podtrhuje - a na to jste určitě upozornit nechtěl.

To, že matematický model směrem k nekuřáckému konci se stává více a více nerealistický i v rámci svého vlastního zjednodušení a přestává být použitelnou aproximací reality je jasným ukazatelem toho, že ono omezení svobody chováním lidí je ve skutečnosti asymetrické. Absurdně malé množství kuřáků omezí menší množství nekuřáků, než říká tento matematický model, ale absurdně malé množství  nekuřáků tento vliv nemá. Je to tím, že v tomto vztahu je kuřák aktivní prvek, zatímco nekuřák je pasivní. Když přijde kuřák se žvárem v hubě k nekuřákovi, zasáhne do jeho osobního prostoru smradem. Když přijde nekuřák ke kuřákovi se žvárem v hubě, kuřákovi se nestane nic.

Všimněte si, že v závěru článku tuto asymetrii zmiňuji, stejně tak jako to, že má nepochybně vliv na výsledky.
 _________________

Aleš Kybernát
Bohužel je tu základní problém, který autor nebere v potaz a to je svobodné rozhodování majitelů restaurací.
O tomhle mluvím v separátním článku. Více číst, méně psát. A když vlezu na cizí stránku, je slušností přečíst si pravidla.
Jediný přímý důkaz zájmu o nekuřácké restaurace je jejich počet (pokud není trh uměle deformovaný, jak tomu chce autor) a poměr sil je vidět i v restauracích, které se snaží vyhovět oběma sortám zákazníků.
Představa, že trh je dostatečně plastický a pružný na to, aby správně, okamžitě a přesně reflektoval poptávku po něčem, je absurdní a přímo libertariánsky naivní. To platí i pro Jezevčíka.

Neregulovaný trh nevede automaticky k tomu, že lidé dostanou to, co chtějí, a už vůbec ne, že dostanou to, co potřebují. "Volný trh" není panaceou na všechny problémy, ani na ty čistě ekonomické ne. A tohle není jenom problém ekonomický, je to problém i etický a zdravotní.

Trh může být deformovaný i společenskou setrvačností, dodržováním status quo. A právě status quo, kdy dlouhodobě u nás byla naprostá většina restaurací kuřácká (a kdy u nás bylo více kuřáků než dnes), trh momentálně deformuje způsobem, jejž sem rozebíral v článku.
Poměr kuřáků vůči nekuřákům není přímo úměrný jejich motivaci navštěvovat restaurace.
Zdroj pro toto tvrzení? Nějaká psychologická, statistická či podobná studie? Bez solidního zdroje to je jenom tvrzení vycucané z palce a jako takové jej lze ignorovat. Protože například i kdyby následující bylo univerzálně pravda:
Kuřácké části jsou větší a zákazníků je tam obvykle mnohem více.
tak to není důkazem ničeho. Rovněž tady hraje roli setrvačnost. Nekuřácké restaurace jsou novinky. Nekuřáci, kteří nechtějí dýchat karcinogenní smrad nejsou zvyklí do restaurací chodit - a třeba ne proto, protože by byli psychologicky jiní lidé, ale protože nemají moc na výběr a nemají tudíž kde si na to zvyknout. Myslíte si, že když někde otevřete nekuřáckou restauraci, že se to tito lidé automaticky dozvědí a automaticky tam začnou chodit a automaticky okamžitě vytvoří skupinu štamgastů? To chce čas. A ten může být, a je-li univerzální pravda vaše tvrzení o téměř zkrachovalých hospodách, patrně i je, delší, než čas, který je nová hospoda schopná přežít než si vybuduje dostatečně velkou platící klientelu.

Navíc je důvod předpokládat, že každá sociální skupina  lidí chodících do restaurací pospolu bude namíchaná z kuřáků a nekuřáků v určitém (náhodném) poměru. A právě díky oné výše zmiňované asymetrii i toto deformuje trh ve prospěch kuřáckých restaurací. Jde-li např. reprezentativní skupina (3 kuřáci a 7 nekuřáků) lidí do restaurace a chtějí zůstat pospolu, musí jít do kuřácké. Jinak nemohou zůstat spolu - protože zatímco nekuřák v kuřácké restauraci nikoho nijak neobtěžuje ani nepoškozuje,  kouřící kuřák v nekuřácké obtěžuje a poškozuje všechny i z jiných skupin
_________________

Tím končím s tím, co šlo ještě brát jakžtakž vážně, i když k tomu mám výhrady a podle mého to obsahuje dost zásadní lapsy, ovšem ne takové, aby byly dle mého vysloveně stupidní, spíše lehce naivní a nedomyšlené. V průběhu zítřka se možná dostanu k tomu, abych se vypořádal s těmi skutečnými stupiditami.

Žádné komentáře:

Okomentovat