pondělí 30. května 2011

Hamba hambatým fotkám! Fuj!

Německá herečka tureckého původu se nechala vyfotit v rouše Evině pro Playboy. Kdyby si místo roucha Evina vzala alespoň císařovy nové šaty, pak by ji rodina možná nezavrhla. A o den později se člověk dočte o další náboženstvím inspirované vraždě ze cti.

Tohle je další z důvodů, proč nemám rád náboženství. Málokterá věc je tak rozdělující, tak schopná poštvat lidi proti sobě, jako náboženství. Málokterá jiná věc dokáže poštvat rodiče proti dětem tak důkladně, tak dokonale a tak trvale, jako náboženství. Zejména náboženstí, jehož primárním úkolem je držet člověka v poslušnosti autoritě, a v případě žen ještě podřízenosti ženy muži. Což je bohužel společnou vlastností všech tří abrahamovských náboženství.

Podíváme-li se ale na tento aspekt těchto náboženství - totiž oprese a ponižování žen - narazíme na jednu zajímavou věc. Nejsou to jen muži, kdo tyto prvky propaguje, ale nezřídka i ženy. Jak se lze dočíst v prvním článku, je to především ženská část rodiny, kdo Silu Sahin vehementně zavrhl. Stejně tak jako v Africe jsou to často matky, kdo své dcery doslova dotáhne až k mrzačící obřízce (a někdy ji dokonce matky samy provádí!).

I když se snažím - jakože k tomu nemám moc důvod - nedokáži si představit bytost patetičtější a více zavrženíhodnou, než je rodič stavící středověkou tradici výše než štěstí vlastních dětí.

Žádné komentáře:

Okomentovat