sobota 18. února 2012

...placičky...

Úvodem tohoto článku bych doporučil nejprve se podívat na stránku "Počítadlo těl Jenny McCarthy". Ve chvíli psaní těchto řádků čítá 868 mrtvol a 89.623 nemocných. A naprosté většině těchto úmrtí a onemocnění šlo zabránit včasným očkováním.

Jenny McCarthy je jen jedna z mnoha blbů odmítajících očkování. Ano, blbů, nemám pro tyto lidi dobrého slova, protože namnoze se jedná o biologie, chemie a statistiky neznalé kretény, kteří na základě "tuhle se mi stalo", "v hospodě jsem slyšel", "můj táta vždycky říkal" a "moje máma to dělala takhle" vynášejí definitivní soudy o zdraví svém i ostatních a aktivní propagandou své ignorace se zasazují o to, aby blbí a nevzdělaní nezůstali sami. Blbost je bohužel skutečně nakažlivá a léčba je zdlouhavá. A u některých jedinců bohužel i nemožná. Jako v případě většiny nemocí, nejlepší je prevence.

A k té prevenci bych rád zařadil svůj blog.

Už jsem tu jednou rozebíral vadnou argumentaci šikmou plochou. Zmínil jsem přitom ale, že existují i skutečné šikmé plochy, řetězy příčinných událostí začínajících z malého podnětu a končící velkým průšvihem. A protivakcínové hnutí je jednou z těchto událostí.

Mluvíme-li o očkování, mluvíme o záležitosti, kde placebo efekt skutečně (aktivně) nefunguje, kde je dopodrobna znám mechanismus fungování vakcín a kde k největším úspěchům patří totální vymýcení jedné z nejděsivějších chorob v dějinách lidstva a před nedávnem jedné podobně děsivé a zemědělce ekonomicky likvidující nemoci skotu. A navzdory těmto úspěchům, navzdory obrovskému penzu znalostí, jež coby lidstvo o vakcinaci máme, stačila jedna nablblá slavná čůza, které se náhodou narodilo autistické dítě, jeden podvodný hamižný lékař a společenská lavina vedoucí celosvětově k úplně zbytečnému marodění a umírání dětí na nemoci, které už byly v pokročilých zemích téměř vymýceny, se dala do pohybu. Obrovské množství lidí dalo a dá ohledně svých dětí radši na svůj "vnitřní pocit" a na to, co jim říká hezká tvářička živící jejich vrozenou paranoiu, než by věřili odborníkům. Protože věřit odborníkům na základě pochopení nemohou, neboť pochopit vědu je těžké. Ale věřit blábolům o konspiraci Velké Farmacie na základě pochopení jde, protože na to stačí málo, i Homer Simpson na to má dostatečnou mozkovou kapacitu.

A právě ve světle této skutečnosti považuji předpisování placeba lékaři za neetické.

Protože předpisovat placebo znamená lhát svým pacientům. A jestliže jsou lidé schopni hromadně ztrácet důvěru ve vědou podloženou léčbu na základě nepodložených paranoidních blábolů jednoho podvodníka a pár vymaštěných celebrit, vidím tu potenciálně velmi strmou šikmou plochu vedoucí ke ztrátě důvěry pacientů.

Pokračování příště...

Žádné komentáře:

Okomentovat