pondělí 6. prosince 2010

Obří Noemova archa?!

Na novinkách se včera objevila zpráva s titulem "V USA se chystají postavit obří Noemovu archu". Jak už je dobrým novinářským zvykem, neuvádí řádně zdroje pro tuto zprávu a i obsah článku postrádá některé informace důležité pro patřičné pochopení, oč tu vlastně jde.

Takže jsem se rozhodl trochu přidat.

Nejprve se podívejme, co říká stránka projektu Ark Encounter.

Větší než život
Archa je jednou z nejlépe známých historických událostí popsaných v bibli. Nezávislý výzkum ukázal, že se na ni přijdou podívat milióny lidí a tak uvidí, kterak archa a potopa byly skutečnými událostmi historie.

Archa bude postavena na krásném svahu poblíž dálnice I-75, přibližně 40 mil od Muzea Stvoření v severním Ketucky (poblíž Cincinnati). S pomocí Boží a finančních darů, tento úžasný památník světu plánuje otevření na jaře 2014.

Hezké, což? Už po přečtení tohohle je jasné, že se nejedná o žádný zábavní park, nýbrž o otevřenou náboženskou propagandu nějaké fundamentalistické křesťanské kliky, jichž je v USA nepočítaně. A zcela typicky pro křesťanskoku organizaci se neštítí jednou rukou se křižovat a druhou natahovat po penězích - v onom stručném textu je jeden aktivní odkaz, a to odkaz na stránku s dotacemi. K čemu potřebují peníze, když je Bůh na jejich straně? Není snad všemohoucí blablabla vesmíru schopen svým nejvěrnějším následovníkům připsat nějaký ten centík na konto?


Při dalším dloubání pod slupku této nechutné zprávy se odhalují ještě zábavnější věci. Celý projekt se vylíhl v hlavě Australoameričana jménem   Ken Ham, zakladatele stránek Answers in Genesis. Z jeho hlavičky  vyšla už jedna podobná křesťanská ždímačka na peníze - výše zmiňované Muzeum Stvoření. Právě finančí úspěch tohoto projektu, který využívá mizerné vzdělání a fundamentální křesťanství průměrných američanů k produkci obrovského množství peněz, tohoto "zbožného" pána zjevně inspiroval k dalšímu naprosto šílenému projektu.

Nu a co ten "nezáviský výzkum", který vyprodukoval onu prognózu miliónových návštěv? Výzkum byl proveden skupinou America's Research Group. jejíž hlavou je jistý Britt Beemer. A ten je samozřejmě naprosto, zcela, totálně a úplně nezávislý a jakýkoliv střet zájmů je pochopitelně vyloučen. To, že byl spoluautorem knihy "Už je pozdě: Proč vaše děti opustí církev a jak tomu předejít." Je jistě jenom náhoda.

Kdyby to nebylo ve svých důsledcích smutné, bylo by to docela i k smíchu.

Další čtení na toto téma pro anglicky hovořící:

Žádné komentáře:

Okomentovat