pátek 16. května 2014

Páteční pidivěc: tohle nebouchá

Byl jsem na výletě v Orlických horách, bohužel ale krajina, i když nebyla nudná, neskýtala ani nic, co by extra lákalo k fotografování. Ovšem měl jsem ssebou v kapse svůj pidihled, pro všechny případy, a jeden případ se připadnul.

Chata, v níž naše už poměrně rozsáhlá banda byla ubytována, měla částečně neomítnuté zdi. Použitý materiál byl místní - metamorfované krystalické břidlice, fylity a svory. A některé kameny měly naprosto jasně viditelné stopy po neštovicích...

...což byly krystaly granátů, které se v břidlici zformovaly v průběhu metamorfózy za dlouhého kontaktu se žhavým magmatem v hlubinách země. Toto magma, stejně jako v krkonoších, bylo možno nalézt ve formě žulových formací na vrcholech kopců.


Fotek jsem udělal více, ale většinou bohužel moc nevyšly. Nemohl jsem samozřejmě ze zdi vyloupnout šutr či jeho kus, majitel by to asi neocenil, a fotografování "free hand" na svislé ploše se zařízením, které má hloubku ostření pár desetin milimetru není až tak snadné. Přesto je na tomto fotu (i na jiných) krásně vidět kosočtverečná stěna krystalu.

Žádné komentáře:

Okomentovat