středa 1. srpna 2012

Patrioti všech zemí, jděte do háje

Blog má třetího zabanovaného, jak si záhy všimne každý, kdo čte komentáře. Tentokráte to šlo hodně rychle, protože po jednom ubohém komentáři následoval v krátkém sledu druhý a vzápětí třetí, každý blbější a bezobsažnější, než ten předchozí.

Podívejme se na to ve stručnosti z argumentačního hlediska. Nejprve komentář první.
Jsem Moravan, byl jsem jim vždy. Co má být? Nepotřebuji rozvíjet rasové či pravopisné tlachy, ani se od nikono za každou cenu odlišovat. Země je tady a odepsat ji nemůžete. Chceme zemské zřízení, nic víc, nic míň. Stupidní centralismus státu způsobil, že mnoho kariéristů odjelo do Prahy? Co bylo v Bratislavě svého času, dokud jim soudruzi nepovolili tu pseudofederaci?
Článek ale není o žádných rasových či pravopisných tlaších či "centralismu státu" ale o studii genetické odlišnosti populace na Moravě a v Čechách a o tom, že tyto populace se sice striktně statisticky vzato liší, ale tento rozdíl není natolik významný, aby bylo možno na jeho základě rozlišit jedince. Nic víc, nic míň. A proto byl dotyčný požádán, aby se držel při komentování obsahu článku, protože jeho komentář byl zcela off topic a mohl by zavádět debatu někam, kam jsem nechtěl.

Načež ve svém druhém komentáři se nedržel obsahu čláku, ale de facto napadl styl vyjadřování všech ostatních komentátorů, aniž by se byť jen okrajově dotkl obsahu.
Přečtěte si komentáře. sprostota nade vše, že? Děkuji, už víc psát nebudu.
Zde už se nejedná vůbec ani o komentář článku, ani o diskuzi o něčem, ale o čistokrevné bezobsažné mravokárcování. To tady trpět nebudu. Pokud někdo nesouhlasí s nějakým názorem, je možné tento názor napadat všemi možnými způsoby a za použití libovolného výraziva. Nemusíte se bát napsat do komentářů slovo sračka, mě oči nevypadnou a nevadí mi to. Pokud bude příslušný komentář současně obsahovat nějaký argument. Je to ostatně napsáno i v pravidlech

Nebudu ale trpět, a to nikomu, bezobsažné útoky na styl psaní, ani můj, ani komentátorů, a bezobsažná ad hominem. Inu, druhý komentář uživatele host už mne vytočil dost na to, abych mu odpověděl dosti ostře. Možná ostřeji, než bylo nutné, ale nechávám na posouzení každého, zda jsem napadal jeho osobu namísto jeho názoru. Domnívám se, že ne. Zato jeho následující komentář byl čisté ad hominem.

V mozku máte sr.... doporučuji vlézt do WC mísy a spláchnout za sebou, ctěný pane hulvátský čecháčku!
 A za tohle budu banovat, kohokoliv, kdykoliv. To budiž informací i pro ty, kdo mne třeba znají odjinud z internetu, nebo třeba i v reálu. Nebudu trpět bezobsažné útoky na osobu v žádné podobě a nikomu a vůči nikomu.

Teď ještě závěrem ve stručnosti jenom proč nemám rád lokální patriotismus ve všech jeho projevech, od těch mírnějších až po extrémní (nacionalismus).

Nikdo z nás si nevybírá své rodiče a místo svého narození, obojí je věcí náhody. Nikdo z nás tudíž ani jednomu z toho není a priori ničím povinován a nemá ani důvod, být hrdý na svůj původ (ať už genetický či geografický) je blbost. Není mi znám jediný pro patriotický argument, který by nakonec neskončil v circulus in demonstrando "tak to má být, protože tak to má být". I rodičům jsme zavázáni morálně vděkem pouze tehdy, jsou-li to rodiče zodpovědní a milující, a co se kusu země týče, ať už se ta země jmenuje Morava či Bavorsko nebo třeba Vyližmice, tak ten je kus země a je mu jedno, kde si kdo hledá obživu. Když "kariéristi odjíždí do Prahy" je to jejich volba a nikdo nemá do toho co kecat. No a co? Není jejich povinnost zůstat tam, kde pro ně není práce nebo kde si vydělají méně, nebo kde nemohou najít partnera, nebo kde se jim prostě nelíbí, nebo kombinace toho všeho dohromady a dalších věcí, a není povinností státu uměle vytvářet další a další územně správní celky podle toho, jak moc je někdo "hrd" na ten kousek bláta, na němž žije, a jak moc si přeje aby zrovna tenhle kousek byl centralizován v Brně a ne v Praze, protože prostě tak se mu to víc líbí. Pokud chce někdo diskutovat na tomto blogu, musí prezentovat ve svých komentářích alespoň elementární schopnost napsat koherentní argument. To neznamená souhlasit se mnou nebo s článkem, jak je ostatně evidentní každému, kdo umí číst. Znamená to ale psát k věci a ne bezobsažně moralizovat.

Je asi jen ironií osudu, že pokud je mi známo, tak podstatná část mého čtenářstva je právě z Moravy.

Žádné komentáře:

Okomentovat