čtvrtek 5. července 2012

Povstaň národe Moravský? Ehm... Ne.

Zajímavý dotázek. Přes Google Scholar jsem se dostal na stránku "Genetic Structure of Europeans: A View from the North–East " (jako vyhledávací frázi jsem použil "Milan Macek Moravia"). Takže odpověď na otázku v knize přání je ano, existuje studie poukazující na genetickou odlišnost populace na Moravě a v Čechách.

Klíčové slovo je ovšem "populace", jak se v onom interview (zjevně neúspěšně) snaží pan Macek zdůraznit, pročež tvrdit na základě této studie, že Moravané jsou natutesjasnápákaouplnějinejnárodwoenežnějakýčecháčcizprahe je bez prominutí pouze ukázkou toho, jak statisticky nekompetentní je youtube uživatel moravan.

Nečetl jsem článek dopodrobna, protože na to nemám ani chuť ani čas. Stačilo mi ale pět minut najít si to podstatné, nebo alespoň část toho podstatného. Jedná se konkrétně o Figure 3, kde je krásný diagram. Snad se nedopustím ničeho špatného, když ho zde reprodukuji.


Takže zlé Pražáce jsou zelené trojúhelníčky a zelené kolečko je medián. Hrdí Moravané jsou červené čárečky a červené kolečko je medián. Mediány se nepřekrývají, čili populace se v průměru liší. Přesto i laik z tohoto diagramu vidí, že většina zelených trojúhelníčků je promícháno s červenými čárečkami. Takže mezi oběma populacemi je značný, zdůrazňuji značný překryv. Takže odhadem 90% Moravanů je s ohledem na tyto genetické markery identických s 90% Pražáků. Na základě této genetické analýzy tudíž Moravana od Čecha určitě rozlišit nejde ani omylem s nějakou rozumnou mírou přesnosti a tvrdit na jejím podkladě, že Moravané jsou jiný národ, je, opakuji, zcestné.

Zdoje: 

Žádné komentáře:

Okomentovat