sobota 26. listopadu 2011

Jak (ne)vydělat peníze snadno a rychle

Měl jsem v úmyslu napsat další článek o matení smyslů a další článek o foukačích dýmu, nicméně narazil jsem při čtení svého e-mailu na seznamu na záležitost, která mi značně zvedla krevní tlak.

V proužku "Komerční sdělení" byl řádek s textem jehož znění si přesně nepamatuji, ale který nabízel snadný, rychlý a zaručený výdělek. Podobným reklamám nevěřím, protože něco takového, jako snadný, rychlý a zaručený výdělek prostě neexistuje a existovat nemůže. Nicméně znám lidi, kteří takovýmto reklamám jsou schopni naletět - jednoho mám i v rodině - a které podobné "zaručené" nabídky přivedly na pokraj bídy. Tak jsem na ten odkaz kliknul v očekávání, jaká masochistická pochoutka mne tam čeká.

A nezklamal jsem se. To, co jsem objevil, bylo tvrdé statistické sado-maso porno nejtvrdšího kalibru a při jeho důkladném rozboru jsem si setsakra užil adrenalinu i té nejkrásnější rozkoše, jakou zná jenom rozený šprt při pitvání nějakého intelektuálního problému.

Protože si nepřeji, aby můj blog přímo odkazoval na tuto stránku, nedám sem přímý link, ale text. Jak ho použít snad netřeba vysvětlovat:
 http:(lomitko)(lomitko)lepsibudoucnost(tecka)com(lomitko)120-tisic-za-mesic-je-to-mozne-prectete-si-muj-pribeh(lomitko)

Přiznám se, že jsem "článek" nečetl celý nějak zvlášť důkladně, jenom relevantní část zabývající se oním údajným snadným výdělkem. Cituji podstatné:


Intuitivně to vypadá dobře, ale přesto je to celé špatně. Například už ono tvrzení "vyhráváte 16€" je sice striktně vzato pravdivé, ale záměrně formulované tak, aby jej bylo možné interpretovat nesprávně (a opět, vím o lidech, kteří by ho tak i bohužel skutečně interpretovali) - 16€ sice člověk dostane v tomto případě vyplaceno, ale zisk tvoří pouhých 8€, protože 8€ dostane člověk pouze zpět. Z tohoto zisku 8€ je třeba dále odečíst těch 7€ prohraných v předchozích sázkách v příkladu, takže celková bilance tohoto příkladu je 1€. U skutečného kasina, kde jeden spin trvá několik minut, by tedy získání tohoto výdělku trvalo odhadem čtvrt hodiny. I v případě, že bychom garantovali "zaručenost" této výhry každou čtvrt hodinu, tak by byl výsledný zisk 4€, čili přibližně sto korun za hodinu. Při prosezení celého pracovního měsíce v kasinu (čili 26 pracovních dní - kdo by nechtěl dělat přesčasy u takovéhle práce?) by tak výdělek mohl činit kolem 20.000 měsíčně. To sice není špatné, ale je to na míle vzdálené od v titulku stránky zmiňované částky.

To je tedy první faktor, který článek zcela pomíjí - čas, který je potřeba pro vydělání slibovaných snadných peněz.

Autor ovšem doporučuje kasina internetová, kde jeden spin může (možná, nemám zkušenost a nehodlám ji získávat) být zrealizován mnohem rychleji. Řekněme, že šestkrát rychleji. Propůjčuje to jeho článku věrohodnost?

Ne. A tady už článek dokonce přestává s nejasně formulovanými výroky a sklouzává k přímé lži. Protože i když je pravda, že pravděpodobnost čtyř stejných barev za sebou je 16:1, toto neznamená, že jsou šance na vaší straně! Jedná se o bezostyšné propagování hráčského klamu . Protože ruleta nemá paměť, pravděpodobnost každého spinu je nezávislá na tom, co se stalo ve spinu minulém. A tak jenom onen hypotetický pracovní měsíc s tím ne tak zázračným výdělkem kolem 20.000 korun by obsahoval ca. 80.000 spinů(!), čili v průměru kolem 5.000 krát by tatáž barva přišla čtyřikrát za sebou, přibližně 2.500 krát pětkrát za sebou a šestkrát za sebou by se vyskytla přibližně 1.250 krát.

A to je druhý faktor, který článek pomíjí - zákon velkých čísel a pravděpodobnosti u nezaujatě náhodného systému.

Ani tím ovšem zákeřnost tohoto článku zdaleka nekončí. Onu pomyslnou třešničku na dortu autor zmínil už v prvním mnou citovaném odstavci - počáteční kapitál. Autor tvrdí, že sám začal se 4.000 korunami, čili ca 160€, ale že podle jeho názoru by stačilo pár stovek, zaokrouhleme to tedy na 1.000 korun, čili ca 40€.

A tady už reálná matematika přestává vypadat tak pohádkově, jak jí autor článku původně vymaloval. Na to, abyste těchto 40 € ztratili, stačí, aby padla pětkrát za sebou stejná barva, čehož pravděpodobnost je přibližně 1/32, čili hodně zhruba by v onom hypotetickém pracovním měsíci jeden pracovní den skončil dříve, než by začal, protože byste hned v počátku prohráli všechen svůj disponzibilní kapitál. A i když ve zbývajících dnech bude od začátku kapitál pomaloučku sem-tam o 1€ přibývat, nebude to v žádném případě v průměru dost rychle a pravděpodobnost, že někdy v průběhu dne přijdete o všechny peníze (tzn. narazíte na dostatečně dlouhou řadu stejných barev) v konečném důsledku konverguje těžce ve prospěch kasina, ať už virtuálního, či skutečného.

A to je třetí faktor, který článek pomíjí - čím nižší počáteční kapitál, tím vyšší pravděpodobnost, že bude rychle ztracen.

Protože jsem nechtěl svůj článek zahlcovat matematikou, vytvořil jsem v OpenOffice tabulku, která demonstruje názorně, jak tento zaručený systém vydělávání peněz nefunguje. Zkusil jsem ji uložit i ve formátu pro Excel, ačkoliv tam nemohu zaručit funkčnost. Použití tabulky je snad dostatečně jednoduché na to, aby to pochopil každý, kdo je dostatečně šprtózní na to, aby si ji stáhnul.

Tento zaručený návod není nic jiného, než jeden z řady nefungujících systémů jak vyzrát na ruletu, a má dokonce vlastní jméno - Martingale. Skutečnou třešničkou na dortu pro statistické fetišisty mého typu je pak anglická wiki, která se tímto systémem zabývá velmi extenzivně ve svém článku.

Nevím, jestli je publikování takovéhoto článku u nás vůbec legální, protože mi to zavání klamavou reklamou a možná i přímo podvodem. Jazyk článku se snaží být dostatečně neurčitý na to, aby pravděpodobně autorovi poskytl dostatečně velký manévrovací prostor v případě jakýchkoliv právnických tahanic. To ovšem nemění nic na realitě faktu, že se jedná o článek záměrně manipulativní a lživý - a vůbec by mne nepřekvapilo, kdyby byl sponzorován některým z těch kasin, která autor tak "opatrně" zmiňuje.

A samozřejmě u článku jsou i nadšené komentáře. Ty ovšem je nutno očekávat - díky efektu kouzelné lentilky. Každopádně jsem zkusil ke článku poslat komentář, a nebyl jsem překvapen - komentář "čeká na schválení" a těžce pochybuji o tom, že se dočká. A ani nebudu ztrácet čas tím, že bych to zjišťoval.

Žádné komentáře:

Okomentovat